Subscribe News Feed Subscribe Comments

hak-hak ukhwah


assalamualaikum... apa khabar iman semua orang? sihat tak?

perasan tak sekarang dah masuk bulan 12!! dah nak penghujung tahun 2009. dah nak dekat awal muharam!!! (tetiba excited) pejam celik pejam celik dah setahun. terasa masa sangat laju je berjalan. apa pun. teringat kata-kata pujangga yang agak feymes juga.

masa itu ibarat pedang, bila kamu tidak memotongnya, maka ia akan memotongmu.

apa lagi, jangan bagi masa potong kita!!! cekodok pisang senyap sunyi je. nak ucap selamat hari raya aidiladha pun dah terlambat rasanya. semua geng kat sini punya berbagai-bagai urusan sampai tak ter catch up.

tapi sebenarnya saya bukan nak cakap pasal masa. saya nak cakap pasal lain. selama ini, kitorang jarang jumpa selalu. sebab tuntutan dunia yang menekan-nekan. tapi bila jumpa rasa macam tiba-tiba kasih sayang macam timbul. macam rindu je.

kalau nak jumpa pun melalui usrah online je kadang-kadang. nak jumpa, jadual terlalu menekan. tak sempat. tapi apa pun, saya sayangkan semua sahabat-sahabat saya di sini. bila dengar suara masa conference pun dah terasa rindu pula. pelik rasanya sebab baru kenal. tapi perasaan macam pernah jadi kawan baik masa darjah tiga dulu.

pertama sekali dalam berukhwah saya baru tahu tentang ukhwah ini ada haknya.

bersikap lemah lembut dengan sahabat-sahabat. adalah seorang ustazah dalam satu daurah karipap pernah pergi. dia kata camni

lemah lembut dalam ukhwah fllah bukan kerana keturunan dan kehebatannya, tapi kerana iman yang memenuhi jiwa dan akidah salimah yang menghiasi qabunnya

teringat hadith yang berbunyi

tidak beriman seseorang itu melainkan dia menyayangi sahabatnya seperti menyayangi dirinya sendiri

ahha dan lagi satu

“Orang-orang beriman itu Ikhwah (adik beradik), maka baikilah hubungan diantara kamu dan bertaqwakan kepada Allah …”

dia ada beberapa bahagian

1) hak terhadap harta

penuhi keperluan lebih dari keperluan sendiri. maksudnya dia tak berkira pun harta dia kalau beri kepada sahabat atau saudaranya
"seseorang mengatakan mengatakan jika kamu meminta wang dari saudaramu, lantas ditanya untuk apa, ini bererti hak persudaraannya telah hilang"

uish2 kadang-kadang tu bukan nak tahu sangat, tapi curious je. (err?)

tapi itulah. tinggi kan darjat kasih sayang dalam berukhwah. beri separuh harta pun tak kisah. macam sahabat-sahabat zaman rasulullah dulu.

2)haknya terhadap dirimu

hak ini kalau tahap yang paling rendah, kalau ada masa lapang, dia tolong sahabat dia. kalau tahap paling tinggi; dia akan utamakan keselamatan sahabat dari diri sendiri.

3)hak terhadap lidahmu

*bersikap diam terhadap aibnya
*cakap something yang disukainya tapi tak tipu. macam contoh, nampak something yang baik terhadap dirinya. puji supaya dia lebih istiqamah.
*doakan. doakannya baik semasa hidup atau mati sebab doa adalah tanda kecintaan dan keakraban.

tapi bila tak jumpa hati still ada bond. apa pun, doakan mereka supaya sentiasa kuat

apabila seorang mendoakan saudaranya dari jauh, malaikat akan berkata kepadanya: untukmu seperti itu pula" [HR muslim]

marilah kita mendoakan sahabat-sahabat kita. jauh mahupun dekat.

4)hak saudara terhadap hatimu

hanya dengan 2 perkataan iaitu

*kemaafan
sebelum apa-apa, set in mind yang sahabat kita ni bukan maksum.
*kesetiaan
kesetiaan pada waktu saudara kita melakukan hak-hak yang mesti ditunaikannya kepada kita.

nampaknya, karipap kena minta diri dulu. assalamualaikum!!

4 comments:

Anonymous said...

[url=http://murudobaros.net/][img]http://murudobaros.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]microsoft software sales, [url=http://murudobaros.net/]adobe photoshop cs4 for mac[/url]
[url=http://murudobaros.net/]free download nero burner[/url] adobe photoshop cs4 trial software corporation canada
superkids educational software [url=http://murudobaros.net/]discount language software[/url] adobe acrobat 9 standard serial number
[url=http://murudobaros.net/]microsoft network software[/url] 8 Mac Retail Price
[url=http://murudobaros.net/]buy computer software[/url] teacher discount software
academic discounts on software [url=http://murudobaros.net/]software to buy and sell[/b]

zahra said...

satu kupasan yg menarik
(sebagai memenuhi hak ketiga)

semoga trus istiqamah

HabibMukmin said...

Salam.
Banyak blog yang menarik dn bermanfaat skrang..

...SenyuM_SenyuM... said...

salam...


4)hak saudara terhadap hatimu

kemaafan..
-kdg2 hati sgt sukar untk memaafkn apabila hati sgt2 terasa sakit..

kesetiaan..
-apa yg dimaksudkan dgn "kesetiaan pada waktu saudara kita melakukan hak-hak yang mesti ditunaikannya kepada kita"??...

ps:maaf kalau byk bertanya...

 
TNB